5 Nisan 2013 Cuma

Rektörden taşeron sistemine “ideolojik savunma”

Koç Üniversitesi’ndeki taşeron işçilerin direnişinde, işçilerle ve öğrencilerle görüşen rektör Ümran İnan taşeron sistemini savundu ve tutumlarının ekonomik nedenlerden kaynaklanmadığını söyledi

Koç Üniversitesinde taşerona bağlı çalışan işçilerin direnişi ve üniversitenin bileşenlerinin desteği üzerine Rektör Ümran İnan görüşme talebini kabul etti.
Bugün (4 Nisan) işçiler ve öğrencilerle  bir araya gelen Ümran İnan işçilerin sosyal güvence ve kadro talebini dinledikten sonra klasik işçi düşmanı tezleri dile getirdi.
Muktediriz ve iş güvencesi vermiyoruz
“Okul taşeron firma kullanmamaya, çalışanları bünyesine almaya muktedirdir” diyen İnan ama bu insan tacirliğine mecbur olduklarını şu sözlerle dile getirdi: “Bütün üniversiteler, firmalar, devlet, basın taşeron ile çalışıyor. Bizim taşeron ile çalışmama şansımız yok. Ekonomik boyut ana sebep değil, kadro için gerekli düzenlemeleri yapmamıza imkan yoktur.”
Rektörün bu sözleri üzerine “Başka yerde taşeron var diye siz de yapıyorsanız, bir gün başka yerde ifade özgürlüğü kısıtlansa burada da mı kısıtlanacak?” sorusu soruldu. Rektör bu soruya taşeronun negatif bir örnek olmadığını söyleyerek yanıt verdi.
Düzen böyle…
Rektör’ün “Türkiye’de bir sosyal düzen var beğenirsiniz veya beğenmezsiniz” şeklindeki sözleri ise öğrenciler tarafından şu soruyla yanıtlandı: “Düzen üniversitede değişmezse nerde değişecek.”
İşçilerin 65 gündür maaş alamadıklarını dile getirmesi üzerine rektörün “benim haberim yok” demesi üzerine bir öğrenci rektöre üst işverenin sorumluluğunu hatırlattı: “Ama bundan siz sorumlusunuz.”
Tek eleştiri: İşçi kıyımı “iyi hallolmamış”
İşçilerin taşeron sisteminin sonucu
olarak kullanılıp atılmasını normal karşılayan rektör, işçilerin işten çıkarılma biçimini eleştirdi: “Çalışanlara bunun serviste söylenmesi iyi halledilemeyen bir durumdur.”
Kadro talebi üzerine “İsteyen işçiler bize başvurabilirler, başvuruları değerlendirmeye alınacaktır” diyen rektör İnan işçilere bir kez daha taşeronu adres gösterdi: “Mavi Yaka ile anlaşmamızı dün imzaladık. Servis elemanları Mavi Yaka’ya, temizlik elemanları Euroserve’e başvurabilirler. Ama işe alınmalarını biz sağlayamayız.”
Rektörün taşeron sistemine yönelik ideolojik savunma yaptığı toplantının ardından toplantı sona erdi ve direnişçiler eylem alanına geri döndü.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder