29 Nisan 2013 Pazartesi

Direne direne kazanacağız



Yaklaşık 12 yıldır Sarıyer Ferahevler'deki Nurteks Örme ‘de makineci olarak çalışan Ayşe Kuş sendikalaştığı için işten atıldı. Ayşe Kuş 23 Nisan Salı gününden beri fabrikanın önünde direniyor.

Polis zoruyla işten atıldı, patronun bahanesi “uyumsuzluk”

Otuz yıldır Sarıyer Ferahevler’deki fabrikasında yurtdışı pazar için üretim yapan Nurteks Örme Sanayi ve Ticaret A.Ş. sadece Crea Concept adında bir firmanın ürünlerini üretiyor. Fabrikada çalışan 200 işçi bulunmakta ve bu işçiler Sarıyer’in mahallelerinde oturmaktalar.
Bir ay önce Türk-İş'e bağlı TEKSİF sendikasına üye olan Ayşe Kuş, çalışma arkadaşlarına hakaret ettiği ve uyumlu çalışmadığı gerekçesiyle savunması istendikten sonra, savunması yeterli bulunmayarak işten çıkarıldı. İbranameyi imzalamayarak makinesinin başına döndükten sonra baş muhasebeci polis çağırarak Ayşe Kuş’u zorla çıkarmak istedi. Bunda da başarısız olan şirket ertesi gün de işinin başına gelen Kuş'u kapıları kilitleyerek ve kapının önüne güvenlik dizerek içeriye almadı. Bunun üzerine fabrikanın bulunduğu cadde üzerine direniş çadırını kuran Kuş yaklaşık bir haftadır direnişine devam ediyor.


“Sendika gelinceye kadar haklarımızı bilmiyorduk”

12 yıldır Nurteks’te çalışan Ayşe ve diğer işçilerin sigorta primleri ve vergileri eksik yatırılıyor, maaşları asgari ücret üzerinden gösteriliyor ve mesaileri eksik ödeniyordu. Çırak olarak çalıştırılan işçilerin maaşlarının bir kısmına el konularak hakları gasp ediliyordu. Sendikalı olduğu için işten çıkarılan Kuş “Sendika gelinceye kadar bunlardan ve birçoğundan haberimiz bile yoktu. Sendika geldikten sonra birçok hakkımızdan haberdar olduk” diyor.

Patron ve şefler ağlıyor: “Sendika gelirse batarız”

İki ay önce sendikalaşmaya başlayan işçileri geçtiğimiz ay bir araya toplayarak işçilere yapılacak zammı sendikanın engellediğini ve sendika işyerine girerse batacaklarını iddia eden patron ve şefler toplantıyı ağlayarak terk ettiler. Toplantının ardından işsiz kalmakla tehdit edilen 18 işçi işverenin ayarladığı araçla notere götürülerek zorla sendikadan istifa ettirildi.

“Adalet istiyoruz!”

Tüm bunların yaşanmasının ardından işverene taleplerini gönderen Ayşe Kuş ve sendika talepleri gerçekleşinceye kadar işyeri önünde oturmaya devam edecek.

Sendikanın ve Ayşe Kuş’un talepleri şu şekilde:

1)      İşten çıkarılan Ayşe Kuş’un derhal işe geri iade edilmesi
2)      Zorla istifa ettirilen işçilerin işveren tarafından tekrar sendikaya üye yapılarak üyelik fişlerinin sendikaya verilmesi
3)      İşverenin işçilere karşı gerçekleştirdiği hak ihlalleri ve kötü davranışlarından ötürü özür dilemesi
4)      Nurteks Örme fabrikasının sendikaya saygı duyması ve toplu pazarlık için sendikayla masaya oturması
5)      İşveren ve yöneticilerinin insan hakları ve işçi hakları eğitiminden geçmesi
6)      İşçilerin bugüne kadar gasp edilen haklarının, kıdem ve eksik ödenen sigorta borçlarının verilmesi

Koç Üniversitesi işçileri yarın saat 17.30’da direnişteki Ayşe Kuş’u ziyaret edecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder