5 Nisan 2013 Cuma

Koç Üniversitesi işçileri direnişe geçti


 İstanbul’daki Koç Üniversitesi’nin Rumeli Feneri Kamupüsü’nde ISS adlı taşeron şirket, işçilere zorla işten çıkarma tebliği vermeye çalıştı. İşçiler resmi dayanağı olmayan tebliğleri almadı ve üniversiteye doğru yürüyüşe geçti. Kampüs içine alınmayan işçiler, akademisyenler ve öğrenciler kampüs girişinde oturma eylemi başlattı.

ISS adlı taşeron şirkette çalışan işçiler bugün (2 Nisan) kampüsten servislerle çıktıktan sonra servis araçlarının önü ISS yetkilileri tarafından kesildi. Firma yetkilileri araçlara el koydu ve işçilere “İşten çıkarıldınız, yarın işe gelmeyin” diyerek ellerindeki tebliğleri işçilere zorla vermeye çalıştı. İşçiler hiçbir resmi dayanağı olmayan tebliğleri almak istemediklerini söyledi. İşçiler maruz kaldıkları durumla ilgili tutanak tutturdu ve Koç Üniversitesi’ne doğru yürüyüşe geçti. İşçilerin yürüyüşüne öğrenciler ve akademisyenler de destek verdi.
Koç Üniversitesi yetkilileri, işçilerin işten çıkarılma nedeni olarak 1 Nisan günü gerçekleştirilen eylemi gösterdi. Yetkililerin bu açıklamasının işçilere, akademisyenlere ve öğrencilere ulaştığı saat 20.30 idi.
Eylemciler üniversitenin kapısına kadar yürüdü. Üniversiteye alınmayan işçiler, akademisyenler ve öğrenciler üniversitenin kapısının önünde oturma eylemi başlattı. Koç Üniversitesi’nden yetkililer ISS ile olan anlaşmasını feshettiğini ve ISS’nin faaliyetine son verdiğini açıkladı.  
İşçiler, akademisyenler ve öğrencilerin üniversite kapısı önündeki eylemi sürüyor. Sarıyer Yaşam Platformu da bütün Sarıyerlileri eyleme destek vermeye çağırdı.
Kapı önündeki bekleyişinin geç saatlere kadar süreceğini söyleyen işçiler,  yarın sabah 07.00′da üniveristeye gireceklerini duyurdu. İşçiler emekten yana olan herkesi yarın 07.00′da Koç Üniversitesi’nin Rumeli Feneri’ndeki kampüsün önüne çağırdı.
ISS firması, gece vardiyası çalışanlarını, işten çıkarma tebliğini vermek  Kağıthane’deki merkezlerine çağırmak istedi. İşçiler gitmek istemedi ancak ISS’nin, 6 işçiyi evlerinden alarak zorla Kağıthane’deki merkezine götürdüğü bilgisine ulaşıldı.
Koç Üniversitesi Rektörü Ümran İnan, bir açıklama yayımlayarak taşeron şirket ISS ile sözleşmelerini feshettiklerini ve Euroserve adlı bir başka taşeron şirketle anlaştıklarını duyurdu. İnan, taşeron sistemini uygulamak zorunda olduklarını da dile getirdi.
Rektör bu açıklamayı yayımladığı sırada, Koç Üniversitesi’ndeki işten çıkarmalarla ilgili Sarıyer’deki emek ve demokrasi güçleri rektörle görüşmek istemiş ancak 5 Nisan cuma gününe  randevu vermişti.
Şirketin Kağıthane’deki merkezine götürülen işçiler geri geldi. Şirket tarafından işten çıkarıldıklarına dair tebliğleri imzalamadıklarını belirten işçiler Koç Üniversitesi önündeki eyleme katıldı.
İşçilerin, akademisyenler, öğrenciler ve Sarıyer muhalefeti bileşenleriyle birlikte bekleyişi sürüyor. Üniversite kapısının önünde bekleyen işçiler ateş yaktı. İşçilerin eylemine Enerji-Sen Genel Başkanı Ali Duman destek ziyaretinde bulundu.
İşçilerin bekleyişi sürüyor.

Koç Üniversitesi’nde ne olmuştu?
Koç Üniversitesi’nin ISS adlı taşeron şirketle anlaşmasını sona erdirmesinin ardından mayıs ayında 180 işçinin işten çıkarılması gündeme gelmişti. ISS’nin işçileri zorla başka birimlerde çalışmaya zorlaması ve ağır çalışma koşulları üzerine toplantılar örgütleyen işçiler taşeron sistemine ve işten çıkarmalara karşı mücadeleye başladı. İşçilerin örgütenmesine Koç Üniversitesi bileşenleri de destek verdi. Dün (1 Nisan) Üniversitede taşeron sistemine ve işten çıkarmalara karşı büyük bir yürüyüş gerçekleştirildi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder