5 Nisan 2013 Cuma

Koç Üniversitesi’nde sınıf dayanışması: Üniversite işçiyi, rektör taşeronu savunuyor

Koç Üniversitesi’nde işten atılan taşeron işçilerin direnişi sürüyor, dayanışma bir çığ gibi büyüyor. Akademisyenlerin ve öğrencilerin dayanışması, yeni taşeron firmanın gönderdiği işçilerin kapıdan alınmaması ve büyüyen tepkiler üzerine rektör görüşmeye mecbur kaldı. Rektör işçilere, akademisyenlere, öğrencilere karşı taşeron sistemini savundu
Koç Üniversitesi işçilerinin direnişi, akademisyenlerin ve öğrencilerin büyük dayanışması ile sürerken dün gece yağan yağmurla beraber üniversiteye direniş çadırı kuruldu.
İşçiler, Rumeli Feneri Yerleşkesi’ndeki direniş çadırının Tekel işçilerinden emanet olduğunu açıkladılar ve Tekel’de yakılan direniş ateşini kampusta yaktılarGeceyi geçiren yerleşkede işçiler, davul ve zurna eşliğinde halay çekti, şiirler okudu. İşçiler kampusun girişine “taşerona hayır” yazılı bir pankart açtı ve kendilerinin yerine işe girişleri engellemek için personel taşıyan servisleri kontrol etti. Yeni taşeron firmanın isçilerinin içeri girmesi de işçilerce engellendi. Bunun üzerine Alman Hastanesi’ndeki kadrolu isçiler okula yönlendirildi ancak bu işçiler de kapıdan geri döndü.
Dayanışma büyüyor, öğrenciler çöp topluyor
Gece boyunca yağan şiddetli yağmura rağmen nöbet tutan işçilerin ziyaretçileri de eksik olmadı. En başından beri işçilerin yanında olan Sarıyer Halkevi üyeleri gece boyunca yine oradaydı.  Çağdaş Hukukçular Derneği’ de eylem süresince kampusta olacaklarını açıkladı. Üniversite Konseyi Derneği, Birgün Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Barış İnce de direnişi ziyaret edenler arasındaydı. Diğer üniversitelerden öğrenciler de Koç Üniversitesi işçilerine destek olmak için dün kampusa geldi. Koç Üniversitesi direnişinde Çapa Tıp Fakültesi taşeron işçilerinin, ODTÜ Asistan DayanışmasınınZonguldaklı maden işcilerinin mesajları direniş alanını ısıttı.
Temizlik isçileri işten atıldığı için ortak kullanım alanları öğrenciler tarafından temizlendi ve çöpleri Koç Üniversitesi öğrenci meydanına bıraktı.
“Bu kapıdan içeri tekrar gireceksiniz”
Gündüz de İstanbul Üniversitesi Asistan Dayanışması, KESK ve Eğitim-Sen temsilcileri, BDP milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve HDK yöneticisi Kadir Akın işçilerin yanındaydı. Kürkçü “Siz bu kapıdan içeri tekrar gireceksiniz” dedi.
Koç Üniversitesi Öğrenci Konseyi ortak kurul üyesi Mertkan Torun, öğrenci konseyinin işçi eylemi konusundaki tutumunu yeterli bulmayarak bireysel olarak istifa ettiğini açıkladı.
Dün gece toplantı yapan öğretim görevlileri işçilere destek kararı aldı. Akademisyenlerin rektörden görüşme talebi üzerine rektör her fakülte ile ayrı ayrı görüşeceğini söyledi. Bunu kabul etmeyen akademisyenler toplu görüşme talep etti. Bunu reddeden rektör ayrı ayrı toplantı yapmaya kalkınca akademisyenler rektörün odasını bastı. Rektörü bu gelişmeler üzerine görüşmeyi kabul etmek zorunda kaldı.
Rektör saat 16.00’da görüşme için randevu verdi. Bunun üzerine direnişin bileşenlerinden öğrenciler kendi toplantılarını yaparak görüşmeye hazırlandı. Ve rektör saat 16.45’te görüşmeye gelerek taşeron sistemini savunan bir konuşma yaptı. İşçiler ve öğrenciler ise rektöre tepki gösterdi.
Görüşme sona ererken, direniş devam ediyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder