1 Şubat 2013 Cuma

Armutlu halkı İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne yürüdü



İstanbul’daki Armutlu halkı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yürüdü, AKP hükümetinin Armutlu’yu riskli alan ilan etmesini protesto eden mahalleliler kararın iptalini istedi

İstanbul Sarıyer’de bulunan Armutlu ve Derbent’te toplam 1.680 dönümlük alanın “riskli bölge” ilan edilmesinin ardından 27 Ocak günü bir miting gerçekleştiren mahalleliler bugün (31 Ocak) Beşiktaş’ta bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yürüdü.

Zincirlikuyu’da bir araya gelen mahalleliler buradan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü önüne yürüdü. Müdürlük önünde bir açıklama yapan mahalleliler riskli alan ilan edilmesinin ardından mahallelerinin yıkımla karşılaşacağını belirterek kararın iptal edilmesini istedi. Mahalleliler topladıkları imzaları da müdürlüğe iletti.
Mahalleliler 27 Ocak’ta da kitlesel bir miting düzenleyerek kararı protesto etmişti. Mitingde sık sık “Evimizi yıkanın villasını yıkarız” sloganı atılmıştı.
‘Siz itiraz etseniz de karar değişmeyecek’
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu’nun 2. maddesi Ç bendine dayanarak Armutlu’daki 140 hektar (1400 dönüm), Derbent’te de 28 hektar alanı (280 dönüm) riskli alan ilan ettirdi. Söz konusu yasayla Büyükşehir ve ilçe belediyelerini de devre dışı bırakan ve sınırsız bir yetkiye sahip olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan (AFAD) da “olur” yazısı alarak konuyu Bakanlar Kurulu’na taşıdı. Başbakan Erdoğan’ın başkanlığındaki Bakanlar Kurulu da Armutlu ve Derbent’i riskli alan kabul eden kararı imzalayarak Cumhurbaşkanlığı’na gönderdi. Cumhurbaşkanı Gül’ün de onayladığı Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece 20 Ocak’tan itibaren Armutlu, 24 Ocak’tan beri de Derbent riskli alan ilan edildi. Söz konusu yasaya göre mahalleliler, karara itiraz edebilecek ancak mahkemeler yürütmeyi durdurma kararı veremeyecek. Riskli Alanlar, TOKİ’ye devredilerek buradaki tüm evler yıkılabilecek ve bölgede yaşayan vatandaşlara enkaz bedelleri ödenecek.

Sendika.Org

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder