7 Şubat 2013 Perşembe

"Risk alanı değil rant alanı ilan edildik"


 İstanbul’un Sarıyer İlçesi’ne bağlı Derbent ve Armutlu mahallelerinin Bakanlar Kurulu Kararı ile riskli alan edilmesi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü önünde protesto edildi. Derbentliler Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Ayyıldız’dan “Mağdur etmeyeceğiz” sözünü aldı
Derbentliler 5 Şubat’ta Sarıyer İlçesi’ne bağlı Derbent ve Armutlu Mahallesi’nin Bakanlar Kurulu kararıyla “riskli alan” ilan edilmesini protesto etti. Yaklaşık üç yüz kişi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binasına yüz metre mesafeden yolu trafiğe kapatıp yürüdü. Eyleme yıkım tehdidi altında olan Sarıyer’e bağlı Armutlu, Reşitpaşa, Refah, Kazım Karabekir, Cumhuriyet mahallelerinden gelen halk da destek verdi.

Yüzlerce mahalleli, “Risk alanı değil rant alanı ilan edildik”, “Derbent bizimdir bizim kalacak”, “Barınma hakkımız engellenemez” yazılı pankartların arkasından yürüdü. Müdürlük önüne gelindiğinde Derbent halkı adına konuşan Önder Yardımcı, mahallelerinin 1′nci derece riskli alan grubunda bulunmadığını söyledi. Asıl amacın mahallelerinin yüksek rant alanı haline getirilmesi olduğunu belirten Yardımcı tüm Sarıyer’in bir arada olduğu ve Derbent düşerse tüm Sarıyer’in düşeceği söyledi. Erdoğan Bayraktar’ın hafta sonu mahallelerine geldiğinde tüm Derbentlilerle anlaştığını beyan ederek yalan söylediğine dikkat çeken Yardımcı, “Biz buradayız çünkü Derbent’in afet riski altındaki alan ilan edilmesini kabul etmiyoruz” dedi. Mahalleliler 2006 yılından itibaren mahallede aktif olarak direnişi sürdürdüklerini ve bundan sonra da haklı direnişlerine devam edeceklerini belirttiler.
Eylem sürerken Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Ahmet Ayyıldız Derbentlilerle konuşmak için makamından çıktı. Ayyıldız’ın “Tapu tahsisi ya da elektrik su faturası ne varsa bu belgelerle müracat etmeniz dahilinde hak sahibi olacaksanız” sözlerini Derbentliler yuhaladı. Mahalle halkını temsilen bir heyetle makamında görüşen Ayyıldız “Kolunuzdan tutup atacak halimiz yok” dedi ve halkı mağdur etmeyeceklerini söyledi. Derbentliler, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile görüşme ve Bakanlar Kurulu’nun kararı iptal edilmesini talep etti. Ayrıca 1700 dilekçe müdürlük yetkililerine teslim edildi.
İstanbul Sarıyer’de bulunan Armutlu ve Derbent’te toplam 1.680 dönümlük alanın “riskli bölge” ilan edilmesinin ardından 27 Ocak günü miting yapan mahalleliler 31 Ocak’ta Beşiktaş’ta bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yürümüştü. Müdürlük önünde açıklama yapan mahalleliler, riskli alan ilan edilmesinin ardından mahallelerinin yıkımla karşılaşacağını belirterek kararın iptal edilmesini istemişti. Mahalleliler topladıkları imzaları da müdürlüğe iletmişti. Armutlu halkının eylemini öğrenen Erdoğan Bayraktar ertesi gün mahalleye giderek halkı yıkıma ikna etmeye çalışmıştı.
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder