28 Ocak 2013 Pazartesi

Ferahevler halkı kentsel dönüşüme karşı biraraya geldi

Sarıyer Yaşam Platformu 27 Ocak Pazar günü Ferahevler Mahallesi’nde “Kentsel Dönüşüm ve Mahallemizin Geleceği” isimli bir toplantı düzenledi.

Giresunlular Kahvesi’nde dün (27.01.2013) gerçekleşen toplantıya Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan AKGÜN, Şehir Plancısı Özgür YAYLA, Avukat Mehmet Ümit ERDEM ve Maden Mahallesi Dernek Başkanı Ali DOĞAN katılarak mahalle halkına bilgi ve deneyimlerini aktardılar. 


Şehir Plancıları Odası İstnabul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Gürkan AKGÜN ilk sözü alarak “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi ile ilgili kanun”un çıkmasının ardından önce Armutlu Mahallesi’nin ardından da Derbent Mahallesi’nin  ve Gaziosmanpaşa’da on dört mahallenin birinci derece afet riski altındaki bölge ilan edildiğini belirtti. 2000 senesinde Japonya’dan gelen bir heyetle yapılan incelemelerde İstanbul’da deprem risk tespiti yapıldığını ve İstanbul’un kuzeyi özellikle de Sarıyer’in en sağlam zemin olarak raporlandığını aktararak bunun aslında tek bir anlamı olduğunu İstanbul’da ancak zor yoluyla girebilecekleri bu mahallelerdeki yıkımlara bir kılıf uydurmaya çalıştıklarını belirtti.

Akgün’ün ardından sözü alan Avukat Mehmet Ümit Erdem “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi ile ilgili kanun”un çıkmasının ardından hukuksal olarak kazanım sağlamayı düşünenlerin yanıldığını asıl kazanımın fiili mücadeleyle gerçekleşebilceğini hukuk mücadelesinin sadece bu mücadeleyi destekler bir konumda olabileceğini belirtti.

Konuşmaların ardından mahallelinin sorularına cevap veren konuşmacılar kentsel dönüşüm tehtidine karşı tek çözümün mahalle halkının bir arada durmasının olduğunu, bunun da tek bir yöntemi olduğunu, barınma hakkına sahip çıkan bir mahalle örgütlenmesi kurmak gerektiğini belirttiler. 

Toplantı çıkışında mahalle halkı dernek kurmak üzere tekrar biraraya gelmek için iletişim adreslerini alarak, mahallede yapılacak iki toplantıdan sonra dernek kurma kararı aldı.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder